Dieta dla morsa – co jeść?

Morsowanie nie tylko wzmacnia układ odpornościowy, poprawia krążenie, ale też aktywuje endorfiny. Jednak, by w pełni wykorzystać wszystkie profity płynące z zimowych kąpieli warto się do nich odpowiednio przygotować dostarczając organizmowi odpowiednie składniki. Jak wygląda dieta dla morsa?

Dieta dla morsa – co jeść?

Większość z nas zna korzyści jakie niesie ze sobą morsowanie, jednak zanurzenie się w zimnej wodzie jest zazwyczaj ogromnym szokiem dla naszego organizmu. Dlatego obok odpowiedniego przygotowania psychicznego ważna jest także dieta, która zapewni nam wystarczającą dawkę kalorii oraz będzie bogata witaminy i minerały. Co zatem powinien jeść mors?

Zgodnie z zaleceniami dieta dla morsa powinna być bogata w następujące składniki:

  • węglowodany złożone,
  • tłuszcze,
  • białka, w tym także te pochodzenia zwierzęcego,
  • kiszonki i produkty probiotyczne,
  • warzywa, które zawierają sporo przeciwutleniaczy,
  • przyprawy takie jak kardamon, cynamon, chilli, imbir.

Co więcej, by w pełni skorzystać z dobrodziejstw zimowych kąpieli warto zadbać nie tylko o odpowiednie składniki odżywcze, ale też, o to by dostarczyć je sobie w odpowiednim czasie.

Co jeść przed morsowaniem?

Mimo tego, że każdy z nas ma inny poziom komfortu specjaliści zalecają, by zjeść co najmniej godzinę przed morsowaniem. Wówczas nasz układ pokarmowy i mięśnie osiągną odpowiedni poziom przepływu krwi, dzięki czemu zminimalizujemy ryzyko wystąpienia niestrawności, skurczów i innych perturbacji zdrowotnych. Co możemy zjeść przed morsowaniem? Dobre jedzenie przed kąpielą w zimnej wodzie to takie, które dostarcza energię, np. płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, makaron razowy, jajka, kurczak, indyk lub ryby morskie. Węglowodany złożone i białka będą dla nas źródłem energii a także przyspieszą regenerację organizmu, po wysiłku jakim jest zanurzenie w lodowatej wodzie.

Doświadczenie pokazuje też, że przed kąpielą lepiej nie jeść słodyczy. Nagły wyrzut insuliny może spowodować, że będziemy ospali i zmniejszymy pozytywne aspekty morsowania.

Co zjeść po morsowaniu?

Podczas kąpieli w zimnej wodzie zużywamy dużo energii – jest to ekstremalne wyzwanie dla naszego organizmu. Dlatego po morsowaniu w ciągu godziny po wyjściu z wody zaleca się spożycie zdrowych pokarmów, które uzupełnią powstałe niedobory. Co można zjeść po zanurzeniu w zimnej wodzie? Kurczak, indyk, tłuste ryby, masło orzechowe, brązowy ryż to tylko niektóre produkty, które warto zjeść po morsowaniu. Ważne jest to, by połączyć chude białka z szeroką gamą świeżych owoców i warzyw, które są doskonałym źródłem witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Dzięki temu odzyskamy niezbędne składniki odżywcze i odbudujemy zapasy energii.